Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

Τι έκαναν οι φεμινίστριες με τα σουτιέν τους;


Από το «Βιβλίο της Γενικής άγνοιας»
Ελευθεροτυπία «Ε» 07.01.2007
Τι έκαναν οι φεμινίστριες με τα σου­τιέν τους; Ε, όχι! Δεν τα έκαψαν! Πρόκειται για άλλη μια παραπλάνηση των μίντια -και ένα κλασικό δείγμα για το πώς δημι­ουργούνται οι αστικοί μύθοι. Ξακουστή διαδήλωση φεμινιστριών ήταν αυτή που έγινε έξω από τα καλλιστεία για τη Miss America το 1968. Δεν ήταν πολλές, αλλά έκλεψαν τις εντυπώσεις, με πλακάτ που έ­λεγαν «Ας κριθούμε ως άνθρωποι» και «Ain't she sweet; making profits off her meat» (Τι γλυκούλα! Βγάζει κέρδη από το κρέας της). Τα κορίτσια έστεψαν ένα πρό­βατο «Μις Αμέρικα» και μετά πέταξαν τα­κούνια, σουτιέν, τσιμπιδάκια για τα φρύ­δια και ρόλεϊ μέσα σ' ένα «Δοχείο απορ­ριμμάτων της ελευθερίας». Τα σουτιέν τους δεν τα έκαψαν. Ήθελαν, αλλά η αστυ­νομία τις απέτρεψε, με το πειστικό επιχεί­ρημα ότι υπήρχε κίνδυνος για φωτιά στην ξύλινη εξέδρα όπου βρίσκονταν!
Αυτά είναι τα γεγονότα. Όμως, μια δη­μοσιογράφος της «New York Post»,, η Λίντσι βαν Γκέλντερ, έγραψε ένα άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι οι φεμινίστριες ήθελαν να κάψουν τα σουτιέν και τις ζαρτιέρες τους.
Ο επιμελητής της ύλης το πήγε λίγο παραπέρα, βάζοντας στον τίτλο τη φράση «Bra burners» (αυτές που καίνε τα σουτιέν). Οι άλλες εφημερίδες άρπαξαν τον τίτλο και τον έκαναν μύθο.